VOETBALSPORT IN HONGARIJE          

     

- pagina 1 -
1 - 2 - 3 - 3EUR - 3EUR b - 4 - 5 - Landscompetitie Mannen - Vrouwencompetitie

CIJFERGEGEVENS


1. Alle Wedstrijden van de Hongaarse Nationale Ploeg Mannen.

2. Kampioenen & Bekerwinnaars van Hongarije Mannen.
3. Aantal Caps en Goals per Speler Mannen.
4. Aantal doelpunten gescoord voor de Nationale Ploeg Mannen.
5. Topscorers in de Hongaarse Competitie Mannen en tijdens een volledige loopbaan.
6. Resultaten van de Hongaarse Nationale Trainers Mannen.

7. Kampioenen en Bekerwinnaars van Hongarije Vrouwen.
8. Topscorers in de Hongaarse Competie Vrouwen.

Informatie op basis van gegevens van en met het akkoord van ondermeer de RSSSF (Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation).






MLSZ

Logo van de Hongaarse Voetbalbond.










Stichting van de Hongaarse Voetbalbond (Magyar Labdarúgó Szövetség): 19-1-1901
Aangesloten bij de FIFA: 1906
Confederatie: aangesloten sinds 1954 bij de UEFA (European Football Association)
Kleuren Nationale Ploeg: Rood shirt, witte broek en groene kousen

Voorzitter van de Hongaarse Voetbalbond: Csányi Sándor (volgde op 8 juli 2010 Kisteleki István op, na verkiezing op de Algemene Vergadering), met Berzi Sándor als vice-president en Vági Márton als de nieuwe algemeen secretaris.

Hongaarse Voetbalbond

   Adres: Budapest (Koérberek-Tóváros) H-1112, Kánai u. 314/24. hrsz.
   Tel.: 0036-1-577-9500 en 0036-1-577-9501
   Fax: 0036-1-577-9503 en 0036-1-577-9504
   E-Mail: mlsz@mlsz.hu
   Internet: http://www.mlsz.hu

Hongaarse Voetbalbond Media diensten en web administratie:
   Vellum Communications
   Tel.: 0036-1-577-9538 en 0036-1-577-9539
   E-mail: mlsz@vellum.hu

Medaillon met het logo van de Hongaarse Voetbalbond.

Medaillon met het logo van de Hongaarse Voetbalbond.
(werk van Gábor Mihály)


 
Op 19 januari 1901, 119 jaar geleden in 2020, stichtten dertien clubs (BAK, BEAC, BSC, BTC, Budai Ganzgyár, Ganz Vagongyár, "33" FC, MAC, MFC, MUE, Műegyetemi FC, Postás en FTC) in het István Archduke Hotel, Budapest, Akadémia utca 1, de Hongaarse voetbalbond (MLSZ).
Met de voorbereidingen voor de oprichting van een voetbalbond was gestart op 22 december 1900, toen er in het heroïsche tijdperk van het Hongaarse voetbal heftige controverses uitbraken over de spelers die zomaar van clubs veranderden, terwijl meer en meer mensen de regels vrij en op eigen wijze interpreteerden.
Jász Géza werd de eerste voorzitter van de MLSZ.
Tijdens de eerste algemene MLSZ-raadsvergadering op 4 februari 1901 werd het eerste voetbalkampioenschap aangekondigd en werden de regels ervan vastgesteld.
Op basis van hun reeds behaalde resultaten werden vijf teams in de eerste klasse geplaatst en acht in de tweede klasse. Het eerste kampioenschap vond plaats met vijf teams uit de hoofdstad en begon met een botsing tussen BTC en BSC. Budapesti TC triomfeerde met 4-0 en won later het kampioenschap met een onberispelijke balans.
Op 12 oktober 1902 begon de officiële geschiedenis van het Hongaarse nationale team met een 5-0 nederlaag tegen Oostenrijk, maar de volgende vier wedstrijden werden met succes gewonnen door het team.
De Hongaarse voetbalbond vierde haar eeuwfeest in 2001 en huldigde toen een monument in, wat het werk was van Mihály Gábor, namelijk de toren van het Népstadion, waarin de namen van alle voetballers waren gegraveerd die in de nationale ploeg gespeeld hadden.

 

Nieuwe voorzitter

Op 1 maart 2010 nam Kisteleki István (links), met onmiddellijke ingang, ontslag als Voorzitter van de Hongaarse Voetbalbond (MLSZ), na die functie vier jaar uitgeoefend te hebben.

Sinds 8 juli 2010 werd Csányi Sándor (rechts) tot nieuwe voorzitter van de Hongaarse Voetbalbond verkozen, functie waarin hij op 30 april 2015 hij opnieuw voor vijf jaar werd herverkozen.
Csány Sándor is tevens actief in de besturen van de UEFA en de FIFA. Zo werd hij op 7 februari 2019 nog bevestigd in zijn functie van Vice-voorzitter van de UEFA en tot Vice-voorzitter van de FIFA.
(Foto's: MLSZ)

Nieuwe voorzitter

Hongaars tenue Home Hongaars tenue Away
De Hongaarse voetbaluitrusting (versie 2008/2009).

De Hongaarse supporters staan nog steeds pal achter hun nationale elf.
De Hongaarse supporters staan nog steeds pal achter hun nationale elf. (foto: MLSZ)

Het Nationaal Stadion Puskás Ferenc in Budapest.
Het huidige Nationaal Stadion Puskás Ferenc in Budapest (2011). (foto: MLSZ)
(Nieuw stadion: zie 'Stadion Puskás Ferenc')

Een nieuw bondsgebouw werd in gebruik genomen door Kisteleki István. Een nieuw bondsgebouw werd in gebruik genomen door Kisteleki István
In februari 2006 nam de Hongaarse Voetbalbond een nieuwe start. Een nieuw bondsgebouw werd in gebruik genomen door Kisteleki István, een voormalig speler en trainer van Újpest FC, en toenmalig Bondsvoorzitter. (foto's MLSZ)






Oprichtingsakte MLSZ 19-1-1901
Oprichtingsakte MLSZ
van 19 januari 1901.
(foto MLSZ)
Jász Géza, de eerste Voorzitter van de MLS.
Jász Géza, de eerste Voorzitter van de Hongaarse Voetbalbond (foto MLSZ)
Voetbal in Hongarije: 1879
Voetbal in Hongarije: 1879 (Hongaars Sportmuseum)
Hongaars kampioen 1901: FTC
Hongaars kampioen 1901: FTC
Rechtstaand: Békés, Malaky M., Horn, Horváth, Berán, Maros, Malaky J.
Zittend: Fekete, Pokorny, Kárpáti Béla, Pápai en Borbás
(Hongaars Sportmuseum)
         Ray Ferenc, speler-trainer bij BTC (1901)
Ray Ferenc, speler-trainer bij BTC (1901) (Hongaars Sportmuseum)

Vrij vroeg raakte Hongarije in de ban van het voetbal. In 1879 onderrichtte een Engelse student, Ray genaamd, nieuwsgierige kennissen in Boedapest. Daarmee was Hongarije iets eerder besmet dan Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije, waarmee het één groot imperium vormde. In 1885 kwam Újpest Sport Club (later Újpest Dózsa) ter wereld in de voorstad Újpest van Boedapest. De Gymnastiek en Atletiek Club uit Boedapest stelde in 1888 een afdeling open voor voetbal, onder de naam van Magyar Testgyakorlók Köre (MTK). Beide verenigingen vertoefden nog in de schaduw van Budapesti Torna Club (BTC), ook wel Budapest Gymnastics Club genoemd vanwege de Engelse afkomst.
De eerste twee kampioenschappen waren bestemd voor BTC, dat in 1897 de allereerste wedstrijd organiseerde in Hongarije. Zo'n honderd toeschouwers bekeken een onderonsje van twee door BTC samengestelde teams. In 1899 sloot Ferencváros Torna Club (FTC) zich aan bij de pioniers. Geen club zou méér overheersen: 27 landtitels en 20 nationale bekers, plus de Beker der Jaarbeurssteden.

Dertien clubs riepen op 19 januari 1901 de nationale bond uit, de Magyar Labdarúgo Szövetség, de MLS, residerend in de hoofdstad Budapest. Deze clubs waren: BAK, BEAC, BSC, BTC, Budai Ganzgyár, Ganz Vagongyár, "33" FC, MAC, MFC, MUE, Műegyetemi FC, Postás en FTC.
Jász Géza werd tot eerste voorzitter van de HongaarseVoetbalbond benoemd. De MLS werd in 1906 lid van de FIFA. Er waren toen al enkele internationale contacten. Reeds in 1897 werd de eerste (niet-officiële) internationale match gespeeld tussen Hongarije in en tegen Oostenrijk. Deze match werd ten andere na 50 jaar herdacht in 1947, waarbij Hajós Alfréd, samen met Puskás Ferenc, de aftrap gaf van de jubileummatch.



Hajós naast Puskás bij de aftrap van de jubileummatch

Hajós naast Puskás bij de aftrap van de jubileummatch voor de 50ste verjaardag van de eerste officieuze match van de Hongaarse nationale ploeg (1897-1947).

In 1902 maakte het Hongaarse team opnieuw een uitstapje naar Wenen voor (ditmaal) zijn eerste officiële wedstrijd. Op 12 oktober liep het daar tegen een 5-0 nederlaag op, met volgende ploeg: Bádonyi Gyula (Budapesti TC) - Béran József (Ferencvárosi TC), Gabrowitz Emil (Postás SE) - Koltai József (Ferenvárosi TC), Pozsonyi Imre (Magyar Úszó Egylet), Bayer Jenõ (Magyar Athletikai Club) - Buda István (Budapesti TC), Steiner Bertalan (33 FC), Pokorny József (Ferenvárosi TC), Hajós Alfréd (Budapesti TC, kapitein), Oláh Károly (Budapesti SC). De rivaliteit tussen Hongarije en Oostenrijk was gezaaid.

Het Hongaars elftal op 6 januari 1911.

Hongaars elftal 17-12-1911
Het Hongaars elftal dat op 6 januari 1911 met 0-1 van Italië in Milaan zou winnen in een heel andere gedaante dan op een gangbare voetbalploegfoto.
Het elftal dat speelde bestond toen uit: Sipos Ernõ – Feldmann Gyula, Révész Béla – Weinber János, Bródy Sándor, Bíró Gyula – Weisz Ferenc, Károly Jenõ, Koródy Káromy, Schlosser Imre en Székány Géza. (foto. MLSZ)
Hongaars elftal 17-12-1911 dat op die datum voor de eerste maal van Duitsland kon winnen (1-4 in München).
Van links naar rechts: Payer Imre, Borbás Gáspár, Bodnár Sándor, Weinber János (reserve), Hlavay György, Rumbold Gyula, Schlosser Imre, Domonkos László, Sebestyen Béla, Kertész II Vilmos, Biró Gyula.
(Ontbrak op de foto: Csüdör Ferenc.)
(foto. MLSZ)


Schlosser-Lakatos Imre
Orth György
Jimmy Hogan, de Engelse trainer van MTK.
Dr. Sárosi György.

In 1908 schreef Hongarije in voor de Olympische Spelen in Londen. Het trok zich kort voor de openingsronde tegen Nederland terug wegens politieke troebels. In datzelfde jaar bezocht Engeland de Hongaarse hoofdstad. De leermeesters van het spel voerden een demonstratie op: 7-0. In 1912 meldde Hongarije zich aan op de Olympische Spelen in Zweden. DeEngelse amateurs deden de score van 1902 nog eens dunnetjes over (7-0). Niet ontmoedigd reisde Hongarije kort daarop naar Rusland. Met 9-0 en 12-0 bewees het zijn vooruitgang in Europa. Daar lichtte de ster op van Schlosser Imre, Hongarije's eerste idool. Een linksbinnen met eeninstinct voor goals. Tussen 1905-1913 schoot hij zijn club FTC naar zeven kampioenstitels, met slechts de onderbreking van MTK's feestje in 1908. In 1916 arriveerde de Engelse coach Jimmy Hogan bij MTK (foto hiernaast). Hij verbleef voornamelijk in Oostenrijk en doceerde al pendelend de Hongaren. MTK stak daar zoveel van op, dat het tussen 1914 en 1925 alle titels binnenhaalde (de titels 1914, 1915 en 1916 werden niet officieel erkend). Hogan ontdekte het aparte vermogen van Orth György, die MTK voorging in zijn glorietocht. Heel Hongarije leerde van deze vakman, maar even kenmerkend was het wispelturig gedrag op de Olympische Spelen in Parijs (1924). In de eerste ronde werd Polen met 5-0 afgemaakt. In de tweede ronde evenwel verschalkte Egypte met 3-0 de onberekenbare Magyaren.

In 1926 stond de bond de invoering van het professionalisme toe, naar het voorbeeld van het oppermachtige Oostenrijk. Dat stimuleerde Ferencváros (het oude FTC) tot de verovering van de in Midden-Europa serieus genomen Mitropa Cup in 1928. In 1929 evenaarde Újpest die prestatie. Het professionalisme floreerde in Hongarije en inspireerde het voetbal. De bekercompetitie, Wanderers Cup gedoopt, draaide van 1930-1936 ongestoord door, al heel wat in die tijd. Clubs buiten Boedapest kregen toegang tot de eerste divisie.MTK werd tijdelijkveranderd in Húngaria en plantte dat vaandel drie keer op het hoogste punt: kampioen in 1929, 1936 en 1937. In 1934 liet Hongarije zich aandienen op de Wereldbeker in Italië. In de eerste ronde vereffende het een oude rekening met Egypte. In de tweede ronde lootte het de beruchte buurman Oostenrijk, wiens wonderteam met 2-1 zegevierde. In weerwil van dat verlies oogstten de Hongaren waardering en ontzag. Spelers als Dr. Sárosi György, midvoor van Ferencváros, linksbinnen Toldi Gézá van dezelfde club en linksbuiten Titkos Pál van MTK genoten veel aanzien.
Nog in datzelfde 1934 bracht Hongarije, in Boedapest, Engeland de eerste deuk toe: 2-1. In 1937 blies het Tsjecho-Slowakije van het veld (8-3, met zeven goals van Sárosi) en in 1938 verpletterde het de Grieken met 11-1. Op de WB van 1938 in Frankrijk behoorden de Hongaren tot de kanshebbers. Sárosi en Zsengellér Guyla vernielden Nederlands Oost-Indië met 6-0. Zwitserland (2-0) en in de halve finales Zweden (5-1) maakten al evenmin veel klaar. Tegen het door een Hongaar getrainde Zweden produceerde Zsengellér een hattrick. In de finale moest Hongarije het opnemen tegen de zich verdedigende wereldkampioen Italië. Het bleek een ongelijke strijd. Doelman Szabó Antal en linksachter Bíró Sándor konden de Italiaanse duivel Meazza niet houden. De aanvoerder bediende op maat Colaussi en Piola, ieder goed voor twee treffers.

Hongarije 1934 Hongarije 1938
Hongaars elftal 1934
Rechtstaand: Sternberg II László, Lázár Gyula, Szalay Antal, Titkos Pál, Vági (reservedoelman), Vágó József, Toldi Géza, Háda József, Tamássy István,
Knielend: Szűcs Gyõrgy, Sárosi Gyõrgy, Cseh II László.
Hongaars elftal 1938
Van links naar rechts: Háda József, Szücs György, Zsengellér Gyula, Sas Ferenc, Nemes József, Biró Sándor, Titkos Pál, Vincze Jenõ, Lázár Gyula, Balogh I István, Korányi I Lajos. Coach Dr. Dietz Károly.


Gedurende de tweede wereldoorlog drongen in eigen land twee clubs van buiten de hoofdstad naar het voorste vlak. In 1941 greep Szolnok als buitenbeentje de Cup en in 1944 ging de outsider Nagyvárad (uit de nu in Roemenië gelegen stad Oradea) aan de haal met het kampioenschap. Het communisme marcheerde Hongarije binnen en haalde zoals elders in Europa veel overhoop. De beker werd voor vele jaren in de kluis opgeborgen. In 1948 had dat de oprichting van een legerclub tot gevolg, een al even onduidelijk proces. Honvéd Sport Egyesület peuzelde daarbij het kleinere Kispest op. Al gauw vormde de nieuwkomer een bedreiging voor het establishment. Het ministerie van sport greep bij meer clubs in. Újpest kreeg de toevoeging van Dózsa, MTK heette dan weer Bastya of Vörös Lobogo.
Maar gelijktijdig rijpte in Hongarije een zeldzame generatie van talenten. Honvéd strikte Puskás Ferenc en rechtshalf Bozsik József en versterkte zich in 1950 met Kocsis Sándor en doelman Grosics Gyula. MTK koesterde het bezit van Hidegkuti Nándor en Ferencváros kon zijn geluk niet op met linksbuiten Czibor Zoltán. Namen die Europa in de jaren vijftig zouden opschrikken en begeesteren. De wereld leerde hen kennen op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki, waar bondscoach Sebes Guzstáv zijn machine aanzwengelde. Roemenië, Italië, Turkije en Zweden gingen plat, zoals ook Joegoslavië in de finale. In 1953 schokte het droomelftal het Britse Koninkrijk. Op Wembley leed Engeland, op die gedenkwaardige dag in november, het verlies van een dierbare traditie. Met 3-6 capituleerde het voor de superioriteit van de Hongaren. Het elftal bestond uit Grosics Gyula, Buzánszky Jenõ, Lantos Mihály, Bozsik József, Lóránt Gyula, Zakariás József, Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc en Czibor Zoltán.

Vijf maanden later peperde Hongarije het de Engelsen nog eens in: 7-1 in Boedapest.


In het boek 'Válogatott Gyüjtemény' uitgegeven door de MLSZ 2012, probeerden de auteurs Dénes Tamás, Hegyi Iván en Lakat T. Károly, de ideale Hongaarse ploeg samen te stellen, namelijk:
Grosics Gyula - Rudas Ferenc, Mészöly Kálmán, Bíró Sándor - Bozsik József, Orth György - Sándor Károly, Kocsis Sándor, Albert Flórián, Puskás Ferenc en Czibor Zoltán. Voorwaar geen slechte keuzes!


Typeploeg Hongarije.
Ideaal Hongaars elftal:
(rechtstaand) Albert Flórián, Bíró Sándor, Mészöly Kálmán, Orth György, Rudas Ferenc, Grosics Gyula
(zittend) Kocsis Sándor, Bozsik József, Puskás Ferenc, Sándor Károly en Czibor Zoltán. (Foto: MLSZ - karikatuur door Tónió)



origine.htm
Terug naar Openingspagina